четвер, 2 червня 2022 р.

Золота бронзівка – цікавий представник світу комах.

Золотиста бронзівка, або бронзова звичайна (лат.  Cetonia aurata ) - вид жорсткокрилих з підродини бронзовок ( Cetoniinae ) у складі сімейства пластинчатоусих ( Scarabaeidae ).
    Для багатьох видів цієї групи характерне яскраве забарвлення з металевим блиском. Відмітною ознакою є вирізи з боків надкрил , через які під час польоту випускаються крила , тоді як самі надкрила залишаються складеними. Більшість видів поширене у тропіках. Жуки харчуються квітками рослин або деревами, що випливають, перезрілими і забродили фруктами, можуть виступати в ролі запилювачів.
     Тіло жуків переважно коротке або помірковано довгасте, забарвлення дуже різноманітне, може бути з металевим блиском. У ряді випадків фарбування створюється спеціальними виділеннями, що абсолютно приховують основний фон. До металевих забарвлень (блискучим, матово-блискучим і жирно-блискучим) відносять: зелену різних відтінків (дуже широко поширена серед представників групи), синю, фіолетову, мідно-червону, пурпурну, бронзову та чорну з металевими відтінками. Неметалічна забарвлення може чорного (дуже часто), коричневого, бурого, зеленого, червоного (різних відтінків), жовтого і білуватого кольору з сірим або оливковим відтінком.
      Характерною особливістю представників групи є особливі лускаті плями білого кольору, іноді жовті, глинисто-жовті або рожеві, що розташовуються на переднеспинці, надкрилах , пігідії , боках грудей, тазиках задньої пари ніг, черевних стернітах , стегнах. Кількість та розмір даних плям різні і можуть сильно змінюватись. Деколи ці плями зливаються між собою, покриваючи значну частину тіла, особливо на надкрилах.
    Голова переважно невеликих розмірів, набагато переднеспинки , спрямована більш-менш вперед і трохи опущена вниз.
     Личинки білого кольору, великі, С-подібні, без кігтиків на ногах, здатні пересуватися на спині. Розвиваються в рослинних залишках, що розкладаються: гнилий деревині, компості , мурашниках , норах гризунів, лісовій підстилці, грунті.
    Широко поширене по всій Євразії за винятком гірських регіонів та пустель. У межах свого ареалу це звичайний вид, що масово зустрічається. Живиться квітками диких та культурних рослин, у тому числі фруктових дерев. Незважаючи на це, жуки не здатні серйозно нашкодити садівництву.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар