четвер, 2 червня 2022 р.

Хто пошкоджує троянди? Невже бронзовки: золотиста і волохата.

Шкідників у гарної квітки чимало, але найбільшої шкоди завдають жуки.
Іноді на трояндах видно зелені з бронзовим відливом або чорні з білими точками жуки. Це бронзовки волохаті, або оленки волохаті. Комаха має великий розмір (довжиною до 14 мм, а шириною до 7 мм). Тіло вкрите жовтуватими волосками, а на крилах видно білі цятки.
   Бронзовка волохата вигризає середину бутонів троянд, шипшини, маку та інших культур. Бронзовка поїдає квітки троянди, але не чіпає коріння рослини. Крім троянд, бронзовка шкодить шипшині, півоній, маку та іншим посадкам.
    Бронзовки відносно великі жуки завдовжки до 23 мм. Внутрішньовидова різноманітність у фарбуванні дуже велика. Відомо 7 підвидів , які відрізняються ареалом , скульптурою покривів тіла та забарвленням. У свою чергу, всередині підвидів виділяють безліч аберацій , які відрізняються один від одного забарвленням та наявністю або відсутністю волосків на певних ділянках тіла .
   В середині літа вона відкладає яйця в землі, з яких вилуплюються личинки (вони не є небезпечними для троянд) і через два місяці — дорослі жуки. Вони зимують під кущами, а в травні виповзають із землі і починають вигризати серцевину бутонів, особливо тичинки і маточки. В результаті, коли квітка розпускається, він виглядає негарно і мало цвіте.

Немає коментарів:

Дописати коментар