понеділок, 25 березня 2024 р.

Шафран чи крокус?

Крокус посівний, також відомий як Crocus sativus, Шафран, є рослиною з сильним ароматом та чудовими квітками, які можуть бути використані для приготування барвників та прянощів. Ця багаторічна рослина, яка цвіте саме восени і зазвичай досягає висоти близько 20 см. Хоча ми звикли, що крокус квіте на весні! Період цвітіння — весна або осінь, залежить від видової приналежності рослини. Квітки крокуса посівного мають фіолетовий колір з яскравими помаранчевими приймочками.

неділю, 5 червня 2022 р.

5 червня – Всесвітній день охорони навколишнього середовища.

15 грудня 1972 року Генеральна Асамблея проголосила 5 червня Всесвітнім днем навколишнього середовища (резолюція 2994 (XXVII), який буде проводитись з метою  поглиблення суспільного усвідомлення необхідності зберігати і покращувати довкілля.

    Обрання цієї дати обґрунтовано тим, що саме в цей день відкрилася Конференція ООН із проблем навколишнього середовища (Стокгольм, 1972), за результатами якої створено програму Організації Об’єднаних націй з навколишнього середовища (ЮНЕП). У 2000 році в цей день розпочато програму ООН «Тисячоліття довкілля – приступити до дій». Програма є ще одним нагадуванням людству про його роль в охороні довкілля.

пʼятницю, 3 червня 2022 р.

Фацелія

Фаце́лія (Phacelia) — рід рослин родини водолистових. Близько 200 видів, поширені переважно в Америці. В Україні — тільки в культурі. Як медонос найбільше значення має фацелія пижмолиста (Phacelia tanacetifolia).
   Стебло у фацелії прямовисне гіллясте із розсіченим непарно-перистим листям висотою 80 см і більше. На початку вегетації стебло соковите, потім грубшає починаючи із низу.

четвер, 2 червня 2022 р.

Хто пошкоджує троянди? Невже бронзовки: золотиста і волохата.

Шкідників у гарної квітки чимало, але найбільшої шкоди завдають жуки.
Іноді на трояндах видно зелені з бронзовим відливом або чорні з білими точками жуки. Це бронзовки волохаті, або оленки волохаті. Комаха має великий розмір (довжиною до 14 мм, а шириною до 7 мм). Тіло вкрите жовтуватими волосками, а на крилах видно білі цятки.
   Бронзовка волохата вигризає середину бутонів троянд, шипшини, маку та інших культур. Бронзовка поїдає квітки троянди, але не чіпає коріння рослини. Крім троянд, бронзовка шкодить шипшині, півоній, маку та іншим посадкам.

Золота бронзівка – цікавий представник світу комах.

Золотиста бронзівка, або бронзова звичайна (лат.  Cetonia aurata ) - вид жорсткокрилих з підродини бронзовок ( Cetoniinae ) у складі сімейства пластинчатоусих ( Scarabaeidae ).
    Для багатьох видів цієї групи характерне яскраве забарвлення з металевим блиском. Відмітною ознакою є вирізи з боків надкрил , через які під час польоту випускаються крила , тоді як самі надкрила залишаються складеними. Більшість видів поширене у тропіках. Жуки харчуються квітками рослин або деревами, що випливають, перезрілими і забродили фруктами, можуть виступати в ролі запилювачів.

вівторок, 31 травня 2022 р.

Одуд не грає на дуді, а співає «уд-уд-уд»

 Одуд (О́дуд (Upupa epops)), місцеві назви: худотут, вудвуд, вудко, худко, одітут, (на Закарпатті - попікач) — невеликий яскраво забарвлений птах із довгим вузьким дзьобом і чубчиком, що розкривається у вигляді віяла. Широко поширений у південних і центральних областях Європи й Азії, а також майже на всій території Африки. Улюблене місця існування — відкрита місцевість з розрідженими чагарниками або деревами, така як савана, луки або пасовище. Також трапляється в антропогенних ландшафтах, у фруктових садах і виноградниках. Обережний, але не полохливий — як правило, сторониться людей і відлітає при їх наближенні. Багато часу проводить на землі, полюючи на комах.

Жовтозілля звичайне (Senecio vulgaris)

Росте як бур'ян  біля шляхів, на полях і городах, подвір'ях, поблизу жител, звалищах, рідше – вздовж берегів річок по всій території України.
   Суцвіття дрібні, жовті, циліндричні (створюють враження нерозкритих бутонів), змінюються пухнастими супліддями на зразок дрібної кульбаби. Усе це, вкупі з кутасто-перистим листям, довершує зовнішність незнищенного бур'яну.
Жовтозілля звичайне, дідик звичайний (Senecio vulgaris L.)  — вид трав'янистих рослин роду жовтозілля (Senecio) родини складноцвітих(Compositae) або айстрових (Asteraceae). Народна назва — кульбаба.